yoga-siteEr bestaan verschillende yoga stromingen maar de stijl waar de meeste mensen bekend mee zijn en die in het Westen het meest wordt beoefend is de Hatha yoga.
Wanneer men spreekt over yoga dan bedoelt men meestal Hatha yoga.
Hatha is de meest populaire stroming van yoga en uit deze variant zijn veel yogavormen of -stijlen voortgekomen zoals bv Power Yoga, Bikram Yoga, Ashtanga Yoga en Kundalini Yoga.

Hatha yoga is een fysieke yogavariant die voor het grootste deel bestaat uit de beoefening van lichaamshoudingen (asana’s) en ademhalingstechnieken (pranayama).
Tevens beoefenen we meditatie en ontspanningstechnieken.Tijdens deze oefeningen observeer je met aandacht wat er in het lichaam gebeurt, en ervaar je zo je eigen beperkingen en mogelijkheden. Door bewust de adem te volgen ervaar je ruimte en leer je hoe je onnodige (spier)spanningen kunt loslaten.
Zo leer je hoe je dieper kunt ontspannen, je leert –opnieuw- te luisteren naar je lichaam.
Op deze manier herstelt het evenwicht.

282087_10150238772262984_3989958_n

Het oefenen is er op gericht je eigen grenzen te leren kennen en die te accepteren, ook als we eens een wat lastiger houding aannemen.
Niet degene die de oefening het beste uitvoert is het meest met yoga bezig, maar juist degene die zijn grenzen geduldig verlegt. Het verleggen van grenzen gebeurt door ontspanning en door het juiste gebruik van de adem. Zo voorkomt je ook blessures.

Als je regelmatig yoga beoefent, wordt je lijf sterker en soepeler. Je hoeft dus niet lenig te zijn als je met yoga start, je wordt gaandeweg de lessen vanzelf flexibeler. Ook zul je merken dat je meer energie krijgt en je beter kunt concentreren.

Hatha yoga verbindt het lichaam met de geest en naar gelang van tijd merk je wat dit ook in het dagelijkse leven voor je kan betekenen.
De inzichten die je op de mat krijgt aangereikt neem je uiteindelijk mee in je dagelijkse leven.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

In mijn lessen besteed ik veel aandacht aan het goed leren ademen.
Veel mensen hebben een verkeerde ademhaling. Men ademt te veel of juist te weinig en te oppervlakkig. Hierdoor kunnen er diverse lichamelijke klachten ontstaan, zoals vermoeidheid, pijnlijke spieren of zelfs angstgevoelens.
Goed ademen is belangrijk om je energiek en gezond te voelen.

Elke les bestaat uit diverse oefeningen en wordt afgesloten met een ontspanningsoefening. Daarna schenk ik thee zodat je rustig uit de ontspanning kunt komen en eventuele vragen kunt stellen.
Dit is niet verplicht. Mocht je na de les meteen naar huis willen gaan dan ben je daar vrij in.

fotonamaste

Reacties